Kanker & massages


Aanraken mag bij kankerpatienten.

Aanraken alleen al helpt tegen pijn en tegen een slechte stemming als gevolg van de medicijnen of de ellende die de ziekte met zich mee brengt. Dat bleek uit een studie die in september 2008 in een tijdschrift voor internisten gepubliceerd werd. Massage bij kanker is ook zinvol om pijn te verminderen en depressieve gevoelens tegen te gaan. Dit werd aangetoond in een groot onderzoek uit de VS. Er werden bijna 300 patiënten onderzocht. De ene helft kreeg massage en de andere helft alleen een simpele aanraking.
Beide behandelingen hadden wel meteen een pijnstillend effect en een positief effect op de stemming, maar massage was significant beter. In deze studie werden alleen de directe effecten van massage en aanraking bekeken, niet de effecten op de wat langere termijn.

Kanker en massage zijn twee dingen die ogenschijnlijk niet bij elkaar horen; sterker nog: in het algemeen geldt kanker als contra-indicatie voor massages. Toch blijkt uit onderzoek dat kankerpatiënten wel degelijk profijt kunnen hebben van massage. Het kan symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid en depressie verminderen. De angst dat massage, door het verbeteren van de circulatie, de uitzaaiing van kanker zou versnellen, lijkt niet gegrond, zo betoogt de Amerikaanse massagetherapeut Tracy Walton. Het direct beïnvloeden van een actieve tumor is en blijft natuurlijk wel uit den boze, maar het is niet moeilijk om deze plek(ken) te ontwijken.

Uit eigen ervaring weet ik hoe verzachtend massage kan werken bij de gevolgen van kanker en de medicijnen.
Onze dochter was 9 toen ze leukemie kreeg. Dit betekende een zeer zware behandeling van twee jaar met veel verschillende chemo’s en medicijnen met alle nare gevolgen van dien.
Ik heb zelf geleerd tijdens mijn eerste opleiding in 1992 dat massage en kanker niet samen gaan, dit was een contra-indicatie.
Maar nu ik het van zo dichtbij mee maakte kon ik me niet voorstellen dat massage niet goed voor onze dochter zou zijn.
Ondanks dat het nu al lang niet meer (in een enkel geval nog wel) wordt gezien als contra-indicatie heb ik dit overlegd met de behandelend oncoloog en diversen kinderartsen van onze dochter. Die zagen hier geen enkel probleem. Naast mijn gevoel wat zei dat dit haar alleen maar goed zou doen ben ik haar gaan masseren. En wat heeft ze hier een baat bij gehad. Vaak hielpen de vele en heftige pijnstillers die ze nodig had om de pijn van de chemo’s en de medicijnen te verdragen niet.
Heel, heel veel pijnklachten heeft ze gehad en ik kan wel zeggen dat de massages, vermengd met healing in elk geval voor onze dochter wonderen hebben verricht.